Nedklottrat Kristineberg blev tryggare tack vare polisens punktmarkering
Det blåser höstsnålt på parkeringen bakom centrum i Kristineberg, Oskarshamns största bostadsområde som en gång präglades av stök och problem. Men sedan den tuffaste tiden har mycket hänt. Kommunens senaste trygghetsmätningen visar att de som bor i området är trygga här.
Kommunpolis Petter Sandstedt hoppar ur polisbilen tillsammans med Jill Thuresson, polisassistent och tillförordnad gruppchef. De tillbringar en hel del tid här och ”kan” området.
Den trygghetsmätning som polisen och kommunen gör tillsammans varje år visar att området blivit tryggare. Men det betyder inte att det inte finns sådant som behöver förbättras.
Det har varit en hel del problem med klotter i området kring centrum.
– De klottrade ner skolan, vårdcentralen, och vidare i ett stråk bort mot paddelhallen. Även in mot stan och till viss del i Södertorn också, säger Petter Sandstedt.
Han berättar att de satte polisstudenter på att analysera problemet men just klotter är svårt för polisen att agera mot. Vad de gjorde konkret var att se till att fastighetsägare och tekniska sanerade.
– Vi hade lite samtal med en del ungdomar som skulle kunna vara inblandade, säger Jill Thuresson.
De fick dock aldrig tag i någon skyldig men däremot har klottret i stort sett upphört nu.
I andra fall har det krävts mer drastiska insatser från polisens sida.
Ett kort stenkast från centrum, invid ett av områdets mer slitna hyreshus där färg flagnar och mossan frodas på taken till förråden strax intill, fanns en gång en pergola. En mysig uteplats med grillplats byggd för hyresgästerna men som hade tagits över av festande ungdomar.
När Petter Sandstedt fick veta agerade han direkt och farhågorna bekräftades
– Jag gick hit och kikade på pergolan och såg tecken på att det hanterats narkotika där, säger han.
Sedan gick allt fort. Petter Sandstedt tog kontakt med Byggebo som gav klartecken för att riva pergolan.
– Det var ganska drastiskt, men det är ett exempel på en konkret sak vi gjorde förra året, säger Petter Sandstedt.
Han pekar och visar var pergolan en gång stod, lite undanskymd invid en bergsknalle. Nu finns bara eldstaden kvar.
Två flickor kommer förbi med ryggsäckarna på, De hejar glatt på poliserna och berättar att skolan är slut för dagen.
– Barn är naturligt nyfikna, de kommer alltid fram, det finns inga filter, säger Petter Sandstedt.
”Barn är naturligt nyfikna, de kommer alltid fram, det finns inga filter.”kommunpolis
Reaktionerna på polisens närvaro är annars lite blandad. Vissa gillar det, andra inte.
– Ibland flyr folk fältet när det rullar in en polisbil, säger Jill Thuresson.
Poliserna menar att kontinuiteten är viktig.
– Ju mer vi är på ett ställe desto mer naturligt blir det. De flesta vill faktiskt prata med oss, men de som inte vill det kanske sticker, säger Petter Sandstedt.
Jill Thuresson lägger en stor del av sin arbetstid i Kristineberg. Hon berättar att de åker hit på i princip varje pass, alltså tre gånger om dagen, och ibland ännu mer.
– När det var som värst med klottret var vi ibland här nästan hela nätter och snurrade i området, säger hon
Men förutom klottret har de inte upptäckt så mycket brottslighet under tiden de varit i området.
Men ändå är Kristineberg, tillsammans med centrum, de områden som är mest utsatta för brott, vilket inte är så konstigt eftersom det bor mest folk där.
I år har något färre brott anmälts i Kristineberg än i fjol, totalt drygt 250. Av den summan gäller 40 klotter, ett problem som alltså upphört nu.
Förutom att finnas på plats rent fysiskt jobbar polisen med rapportörer i området. Handlare, skola, socialtjänst och Byggebo bidrar med täta rapporter och de har avstämning var 14:e dag. Samarbetet är organiserat och sker via en app.
De träffas också fysiskt för att tillsammans komma fram till hur de ska ta sig an de problem som finns. Som att riva en pergola.
Men ibland krävs mer ingripande åtgärder. Vid Tallbackens förskola där det varit problem med nedskräpning ska det nu sättas upp kameror
– Det är en undanskymd plats, man kan inte bara bygga bort den. När förskolepersonalen kom på morgnarna så har det hänt att de fått de börja med att städa bort fimpar och flaskor innan de kunnat släppa ut barnen, det är inte kul, säger Petter Sandstedt.
Framåt seneftermiddagen är vi tillbaka på parkeringsplatsen nedanför hälsocentralen. Nu har även högstadieeleverna haft dagens sista lektion. Några ungdomar väntar på bussen och en del tycks vara på väg hem. Andra verkar inte veta vart de ska ta vägen och dröjer sig kvar i klungor i centrum.
Utanför Icabutiken ställer Oskarshamns-Tidningen frågor om trygghet till förbipasserande. De flesta tycks trivas i området. En mamma säger att det är bra för barn här medan en annan säger att hon undviker att låta barnen gå ned till centrum om kvällarna.
Trygghetsmätningen
Trygghetsmätningen görs i samarbete mellan kommun och polis och är en enkät som skickas ut till Oskarshamnsborna varje år.
I år var det för andra gången 1 200 personer som fått enkäten, tidigare var det 600.
Resultatet delas in i Oskarshamn tätort, Kristineberg, Oskarshamn övrigt, södra och västra landsbygden, samt norra landsbygden inklusive Kristdala, Figeholm och skärgården.
Resultatet redovisas som ett ”problemindex” på en skala från 0 till 6 där 0 är inga problem alls och 2 är ett normalvärde.
I år fick Oskarshamn ett sammantaget resultat på 1,19. Årets siffra var den näst lägsta sedan 2015. I fjol var problemindexet 1,08.
En stadsdel som sticker ut är Kristineberg. Där har indexet sjunkit från 1,7, som är till 1,16.
Källa: Oskarshamns kommun.