Annons

Därför fick Pierre en pizza döpt efter sig: ”Jag gillar kombon”

Pierre, Olof Palme, Oskarshamn, Kalmar och hockey. Det är inte bara kärt barn som har många namn, det gäller även pizzor. Inte sällan döper pizzeriorna några av dem till antingen udda eller lokalt klingande namn. Men vad är historien bakom? Oskarshamns-Tidningen gav sig ut bland några av kommunens pizzerior för att ta reda på det.
Oskarshamn • Publicerad fredag 16:30 • Uppdaterad måndag 12:07
Pierre Österberg fick sitt namn på en egenkomponerad pizza. Ibo Piro, som driver pizzerian Tre vänner, hade inget att emot att sätta Pierres namn på en pizza.
Pierre Österberg fick sitt namn på en egenkomponerad pizza. Ibo Piro, som driver pizzerian Tre vänner, hade inget att emot att sätta Pierres namn på en pizza.Foto: Daniel Svensson

Capricciosa, vesuvio och calzone är välkända namn på pizzor i stort sett oberoende av var eller vilken pizzeria man köper dem på. För att utmärka sig lite har pizzerior länge använt mer lokala namn på pizzorna. Pizzeriorna i Oskarshamn är inga undantag och Oskarshamns-Tidningen har pratat med ett urval av kommunens pizzeriaägare.

På pizzeria Tre vänner i centrala Oskarshamn finns flera pizzor med lokala namn på menyn. Ibo special, Pierre special och Grafiks tryck special är några av dem.

Annons

– Det säljer bättre med svenska namn, säger Ibo Piro som drivit pizzerian sedan 2014.

Pierre special och Jasmine special är namnade efter vänner till Ibo.

– Pierre är en kompis, han ville ha lite egna grejer på sin pizza. Jasmine är en tjejkompis som har hjälpt mig som nyligen fick sitt namn på en pizza, säger han.

Pierre som Ibo Piro pratar om är Pierre Österberg, 38.

– Jag lärde upp mig här för några år sedan och hade möjlighet att experimentera mycket, säger han.

– Så det var jag som gjorde den. Det fanns ingen pizza med bacon, lök, salami och bearnaisesås.

”Jag gillar kombon, den är lite flottig, som pizzor ska vara. En bra bakfyllepizza helt enkelt”
Pierre Österberg

Vad är det som gör att du gillar den här pizzan?

– Jag gillar kombon, den är lite flottig, som pizzor ska vara. En bra bakfyllepizza helt enkelt, säger Pierre Österberg, som har branschvana från restaurangbranschen, bland annat från Kebabköket där han jobbade i flera år.

Köper du bara Pierrepizzan när du är sugen på pizza nuförtiden?

– Haha, inte alltid, men ibland.

Annons

Hur har kompisar reagerat att du har en pizza döpt efter dig?

– De blev nog lite chockade, men tycker det är roligt.

Tre vänners kanske mest kända pizza är förmodligen Oskarshamn special, en kebabpizza med pommes och sallad på.

– Den har funnits i många år. Jag säljer nog 300–400 i månaden av den, säger Ibo Piro.

På pizzeria Viktoria på Hamngatan finns också flera mer eller mindre lokala namn på pizzorna, som exempelvis Oskarshamn, hockey special, IK special och Estelle special.

– Vi heter Viktoria, så därför döpte vi en pizza till Estelle också, efter kronprinsessan Viktorias första barn, säger Remo Ramazan, son till ägaren Kadri Gümüs.

Pizzeria Viktorias ägare Kadri Gümüs serverar Jönköpingsborna Nicklas Nilsson och Linda Burzelius.
Pizzeria Viktorias ägare Kadri Gümüs serverar Jönköpingsborna Nicklas Nilsson och Linda Burzelius.Foto: Daniel Svensson

Namnen på pizzorna kan ändras av dem själva ibland men det händer också att de får förfrågningar från andra att namnge pizzor.

– Vi får ofta önskemål att vi ska döpa en pizza efter kunder som gillar att lägga till någon ingrediens på en befintlig pizza, säger Remo Ramazan.

– Det är lite roligt att ha annorlunda namn på pizzorna men det gäller att hitta på ett namn som många har någon anknytning till och känner igen lokalt.

Som specialpizzorna IK och Hockey som tillkom när IK Oskarshamn gick upp i SHL våren 2019.

Annons

– Pizzan Hockey går bäst. Alla ungdomar köper den, säger Kadri Gümüs.

Gästerna Nicklas Nilsson och Linda Bruzelius från Jönköping har varit ganska ofta i Oskarshamn de senaste två åren. Det som hägrar, precis som de fyra tidigare gångerna, varav tre tillfällen bara under 2024, är en spahelg på ett av stans hotell.

– Vi brukar alltid åka hit och äta pizza i samband med spahelgerna här, säger Linda Bruzelius.

Dock håller de sig oftast till samma och då lite mer klassiskt namnade pizzor än lokalt påhittade diton.

– Jag tog en Salami, säger Nicklas Nilsson.

– Och jag tog en Vesuvio, säger Linda Bruzelius.

Diar Osman menar att deras pizza som heter Kalmar attraherar mestadels något äldre personer. I bakgrunden Firial Salman som också jobbar på pizzerian i Södertorn.
Diar Osman menar att deras pizza som heter Kalmar attraherar mestadels något äldre personer. I bakgrunden Firial Salman som också jobbar på pizzerian i Södertorn.Foto: Daniel Svensson

Vägg i vägg med Ica i Södertorn ligger Södertorns pizzeria. För ett par år sedan tog Diar Osman över verksamheten. Många av namnen på deras pizzor är klassiska, men det finns några som sticker ut – särskilt i Oskarshamn. Som kyckling- och bananpizzan döpt till Kalmar.

– Den följde faktiskt med från den tidigare ägaren, så den har jag inte kommit på och jag vet inte historien bakom, säger Diar Osman.

Hur gångbar är en pizza som heter Kalmar bland Oskarshamnarna?

– Bra faktiskt och det är ingen som undrar varför den heter så. Det är mest äldre som köper den, säger han.

Annons

Dock är pizzan Flanaden ett eget påhitt.

– Det var min pappa som kom på den. Det är mycket ingredienser på den, precis som att det finns mycket på Flanaden, säger Diar Osman.

Så ser pizzorna i reportaget ut och dessa ingredienser är det på:

På pizzeria Monaco i Kolberga finns några pizzor med lite oväntade namn på menyn. Som pizzan Olof Palme.

Varför den döptes så är han inte helt säker på.

– Det var den förre ägaren som namngav den. Han sa att det var en tidigare statsminister som blev skjuten, som var snäll och bra, säger Marwan Khdair, som innan han tog över pizzeria Monaco drev pizzeria i Påskallavik.

Marwan Khdair tog över pizzeria Monaco för fyra år sedan.
Marwan Khdair tog över pizzeria Monaco för fyra år sedan.Foto: Daniel Svensson

Kör man två mil norr om Oskarshamn kan man hamna i Figeholm. Där ligger Dolce vita.

Dragan Pejic är den som driver restaurangen, som bland annat serverar pizzor. Menyn är rätt sparsmakad med lokala namn på pizzorna. Men undantag finns.

– Vi har bland annat en pizza som heter BK Bore. Den är nog 20 år gammal. Det var en bandyspelare som ville blanda ingredienser själv, så då döpte vi den till BK Bore, säger Dragan Pejic, som drivit Figeholmsrestaurangen sedan 1993.

Dolce vitas ägare Dragan Pejic med en färdig BK Bore special.
Dolce vitas ägare Dragan Pejic med en färdig BK Bore special.Foto: Daniel Svensson

En annan är Dubbes special.

– Den är nog 30 år gammal. Det var min systerson som alltid ville ha kebabpizza med pommes på.

Annons

Dragan Pejic brukar sällan byta till lokala namn på pizzorna.

– Det är många som beställer specialpizzor och äter något som jag inte brukar ha på menyn, men jag kan man inte hålla på att byta namn på dem stup i kvarten. Det är så bra som det är, säger han.

Daniel SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons