Annons

Stora planer för Folkets park – kommunens satsning oroar: “Ledsen”

Sommaren 2026 ska Folkets park i Kalmar få en ny huvudbyggnad med en scen för uthyrning. Förhoppningen är också att den anrika Teaterladan kan renoveras och användas på somrarna.
Parallellt planerar kommunen att bygga en kulturpark i anslutning till Krusenstiernska gården med en scen för sommarfars och andra evenemang.
– Det känns lite splittrat i Kalmar nu, säger Lars Hamrin, som är ordförande i Kalmarparken.
Kultur • Publicerad 9 november 2024 • Uppdaterad tisdag 20:34
Lars Hamrin, ordförande i Kalmarparken, vid gropen där Folkets park gamla huvudbyggnad, danspaviljongen, stod.
Lars Hamrin, ordförande i Kalmarparken, vid gropen där Folkets park gamla huvudbyggnad, danspaviljongen, stod.Foto: Kim Ustamujic Johansen
Artikelserie

Kalmars nya scener – del 2

Kulturhuset, Folkets park och den nya kulturparken utanför Krusenstiernska – just nu planeras flera nya scener i Kalmar som ska hyras ut för evenemang. Samtidigt finns Kalmar teater och Byteaterns stora scen som också hyrs ut.

Det öppnar upp för möjligheter men också för en del frågor. Vad skiljer dem åt? Hur kommer de att användas? Och finns det risk att de konkurrerar ut varandra?

Första delen handlade om Kalmars nya kulturhus. Del 2 handlar om Folkets park.

Utmed Södra vägen i Kalmar ligger Folkets park. Som numera ser deppigt ut utan sin huvudbyggnad. Där den gamla danspaviljongen, som invigdes 1943, har stått är det sedan 2022 en stor grop.

Folkets Park tog form för snart 125 år sedan och parkområdet har flera byggnader – serveringspaviljongen, Snuskulan, Teaterladan och så den kommande danspaviljongen. Och alla är tänkta att hyras ut till möten och evenemang.

Annons

Huvudbyggnaden danspaviljongen revs för drygt två år sedan. Kalmar kommun beslutade 2018 att Folkets park skulle rustas upp då flera seniorföreningar hade uttryckt behov av ändamålsenliga och tillgängliga lokaler i centrala Kalmar. Men huvudbyggnaden visade sig vara i för dåligt skick. Nu är det fastslaget att en ny huvudbyggnad ska stå klar sommaren 2026.

Huvudbyggnaden revs 2022.
Huvudbyggnaden revs 2022.Foto: Pia Olofsson

Något som Lars Hamrin ser fram emot.

Han är ordförande för Kalmarparken, den paraplyorganisation med föreningar och privatpersoner som sköter och förvaltar Folkets park-området. Parken ägs av Kalmar kommun sedan 2005 och det finns ett samarbetsavtal och nyttjandeavtal mellan parterna.

Jag träffar honom en regnig höstdag och efter en stunds samtal i serveringspaviljongen trotsar vi regnet och han visar runt i parkområdet. Byggstängsel skärmar av den stora gropen mitt i parken.

– Hela parken kommer att börja leva igen när huvudbyggnaden står klar och kan användas. Det har tagit lång tid. Planeringen började 2018–2019, det är ju fem, sex år sedan nu. Det är inte så lätt för oss att hyra ut när det är en stor grop mitt i parken, och till våren blir det en byggarbetsplats. Men det ska bli en oas här så småningom, säger han.

Så här ska den nya huvudbyggnaden se ut. Den är ritad av Johan Kjellnäs på Tengboms arkitekter.
Så här ska den nya huvudbyggnaden se ut. Den är ritad av Johan Kjellnäs på Tengboms arkitekter.Foto: Skiss: Tengboms arkitekter, Johan Kjellnäs

Det nya huset ska ha samma stil som de övriga byggnaderna och kommer bestå av foajé, kafékök, konferensrum, toaletter och en samlingslokal med scen. Tanken är att seniorföreningar ska använda lokalerna, men även andra föreningar och privatpersoner får hyra in sig, för att exempelvis ha danser, konferenser, fester, auktioner och teater- och musikföreställningar.

Samlingslokalen med scen har plats för cirka 300 sittande personer. Det är ungefär i samma storlek som Kalmar teater, Byteaterns stora scen och kulturhuset Strömmens scen, som ska stå klar om ett år. Scener som också hyrs ut för bland annat teater och konserter.

– Det känns lite splittrat i Kalmar. Man bygger ett kulturhus vid biblioteket, man rustar upp Folkets park och man planerar nu en ny kulturpark intill Krusenstiernska gården. Det är ju bra att det satsas men det ska bli intressant att se hur man kan belägga allt, säger Lars Hamrin.

Just planerna på en kulturpark på Gullbrandssonska lyckan vid Krusenstiernska gården är en öm punkt.

När det stod klart att Krusenstiernska teatern från och med år 2027 inte längre får ha sina sommarfarser inne i den anrika trädgården påbörjade Kalmar kommun ett utredningsarbete för att hitta en ny plats för en utomhusscen.

Annons

För några veckor sedan meddelade kommunen att av tre platser som de tittat på är Gullbrandssonska lyckan hetast. Genom att binda ihop platsen med Krusenstiernska gården och Kalmar rosenträdgård kan det skapas en större sammanhängande kulturpark. Förutom Gullbrandssonska lyckan har Kalmar rosenträdgård och en fastighet intill Gamla kyrkogården (Valnötsträdet) undersökts som möjliga platser.

– Det gör mig något ledsen att kommunen inte med ett ord har sagt att det finns en Folkets park-anläggning som skulle kunna vara aktuell. Här finns en vacker parkanläggning som kommer ha flera hus, servering, toaletter och ett bullerplank ut mot Södra vägen. Istället för att bygga upp nytt på Gullbrandssonska lyckan finns den här platsen som går att utveckla.

Men Lars Hamrin hoppas ändå på livliga somrar i parken. Förhoppningen är att den vackra Teaterladan snart ska renoveras. Vi går in och gör direkt en tidsresa en bra bit bak i tiden.

I den gamla teaterbyggnaden, som invigdes 1902, känns det som att tiden stått stilla länge. Där finns en rejält tilltagen scen där gamla, tunga röda ridåer hänger kvar, ett sluttande publikgolv som enligt Lars Hamrin kan rymma 400 sittplatser, och bevarade loger.

Teaterladan har dock inte använts sedan slutet av 60-talet.

– Här hoppas vi på att ha sommarevenemang. Tänk att sitta i den här miljön och se teater eller musik eller något annat. Och så går man ut i parken och fikar. Här har du förutsättningar att göra något riktigt bra. Vi får se hur det blir med allt.

Fakta

Folkets park i Kalmar

Invigdes i september 1900, arbetarrörelsen köpte huset från bankdirektör Ernst Ancker. Till en början fanns bara en utefestplats men redan året efter byggdes en permanent utedansbana som användes i 34 år.

En teaterscen, Teaterladan, uppfördes 1902 och byggdes till 1917. Många av dåtidens stora aktörer har framträtt på scenen, som Anders de Wal och Gösta Ekman.

Gula paviljongen (serveringspaviljongen) tillkom 1922. Den stora huvudbyggnaden uppfördes 1942 och invigdes våren 1943.

År 2005 såldes Folkets park till Kalmar kommun efter att föreningen flera år haft dålig ekonomi. Idag sköter och förvaltar organisationen Kalmarparken Folkets park-området.

2018 beslutades det att parkanläggningen skulle renoveras. Huvudbyggnaden var dock i för dåligt skick och revs 2022. Sommaren 2026 ska den nya, tidsenliga, huvudbyggnaden stå klar.

Huvudsaklig källa: Kalmar läns museum.

Snuskulan.
Snuskulan.Foto: Johanna Eriksson
Fakta

Folkets parks byggnader

Danspaviljongen: Huvudbyggnaden, som har rivits. Sommaren 2026 ska en ny stå redo för inflyttning. Det nya huset ska ha samma stil som de övriga byggnaderna och kommer bestå av kafékök, konferensrum, toaletter och en samlingslokal med scen för 300 sittande personer. Tanken är att ha danser, konferenser, fester, auktioner och teater- och musikföreställningar här.

Serveringspaviljongen: Rymmer 120 personer och kan också användas till fester, uppträdanden, konferenser, möten och danser. Lokalen är delbar till två mindre lokaler.

Snuskulan: Ett lusthus från 1800-talet som rymmer mellan 5 och 15 personer och kan användas som bland annat möteslokal, doplokal och vigselrum.

Teaterladan: Byggdes 1902 och är i behov av renovering. Den är inte tillgänglig för uthyrning men arbete pågår för att söka finansiella medel för upprustning. Lokalen, som kan rymma 400 sittande personer, är lämplig för sommarevenemang och innehåller en scen, loger, toaletter och upphöjda åskådarplatser.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons