Annons

Länsorkestern saknar replokal – kan bli en del av Kalmars kulturkvarter

I år firar Kalmar läns egen stråkorkester Camerata Nordica 50 år. Kanske kan den hyllade orkestern snart också få fira att den får en egen plats för repetitioner. Det har den nämligen inte idag.
Och kanske kan den få en ny, och större, scen i Kalmar. Med lägre hyra på köpet.
– Det vore en dröm att få spela i Kalmars eget kulturhus, säger orkesterns ledare Zéphyrin Rey-Bellet.
Kultur • Publicerad tisdag 17:00 • Uppdaterad tisdag 20:35
Länsorkestern Camerata Nordica under en konsert på Kalmar teater förra året. Orkestern får betala fullpris för att hyra in sig på länets scener, till skillnad från många föreningar.
Länsorkestern Camerata Nordica under en konsert på Kalmar teater förra året. Orkestern får betala fullpris för att hyra in sig på länets scener, till skillnad från många föreningar.Foto: SUVAD MRKONJIC
Kalmars nya scener – del 3

Vart ska länsorkestern ta vägen?

Kulturhuset, Folkets park och den nya kulturparken utanför Krusenstiernska – just nu planeras flera nya scener i Kalmar som ska hyras ut för evenemang. Samtidigt finns Kalmar teater och Byteaterns stora scen som också hyrs ut.

Det öppnar upp för möjligheter men också för en del frågor. Vad skiljer dem åt? Hur kommer de att användas? Och finns det risk att de konkurrerar ut varandra?

Del 1 handlade om Kalmars nya kulturhus. Del 2 om Folkets park. Del 3 handlar om var Kalmar läns orkester Camerata Nordica ska hålla hus framöver.

Camerata Nordica är en ansedd länsorkester långt utanför regionens gränser. Trots detta står de utan en egen replokal. Orkesterns administrativa bas och kontor finns i Forum i Oskarshamn, och där har det också funnits möjligheter att repetera. Men på ett villkor, endast när repetitionerna inte krockar med andra aktiviteter. Det villkoret har gjort det svårare och svårare för orkestern att repa kontinuerligt, berättar Länsmusikens chef Eva Söderström.

– Det blev mycket krångligare efter pandemin, då blev Forum så fullbokat att det inte fanns så mycket utrymme för repetitionstider. Forum är ett fantastiskt bra ställe att vara på men efter pandemin har det inte fungerat så bra.

Annons

Just nu håller Camerata Nordica istället till på Tullbroskolan i Kalmar, intill det gamla stadsbiblioteket som byggs om till Kalmars kulturhus Strömmen. Det har varit oklart vad den vackra och utrymda Tullbroskolan ska användas till när kulturkvarteret i Kalmar tar form. Nyligen gav dock Kalmar kommun i uppdrag till Kultur- och fritidsnämnden och Servicenämnden att fylla skolan med verksamhet för bland annat förenings- och kulturliv – så att byggnaden blir en del av kulturcentrumet. I en intervju i Barometern-OT nämnde kommunalrådet Johan Persson bland annat Camerata Nordica i det sammanhanget.

En som hoppas på att orkestern får flytta in i Tullbroskolan permanent är av Zéphyrin Rey-Bellet, Camerata Nordicas ledare sedan 2018.

– Jag vågar inte tro något innan det finns ett beslut men om vi får vara i Tullbroskolan är jag så tacksam för alla som har möjliggjort det. Sedan jag kom till Camerata Nordica har jag fått lägga mycket tid på att planera när och hur vi ska repetera. Vi skulle med lite förändringar kunna skapa en kreativ yta i Tullbroskolan. Att ha en anständig plats att repetera fritt på och välkomna våra musiker till betyder mycket, och att få vara en del av kulturkvarteret i Kalmar skulle vara en stor vinst för orkestern.

Camerata Nordicas ledare Zéphyrin Rey-Bellet.
Camerata Nordicas ledare Zéphyrin Rey-Bellet.Foto: Mats Holmertz

Men det är inte bara lokaler för repetitioner som saknas. Det finns heller inga tilldelade scener i länet för länsorkestern. Om de till exempel spelar i Forum i Oskarshamn eller på Kalmar teater har de som regional verksamhet, till skillnad från kommunala föreningar, ingen rabatt utan betalar fullpris för hyran.

Att hyra Forum är dubbelt så dyrt för orkestern, 12 000 kronor, jämfört med vad kommunala föreningar betalar berättar Zéphyrin Rey-Bellet. Och att hyra Kalmar teater en dag kostar exempelvis cirka 9 500 kronor för orkestern jämfört med cirka 6 900 kronor för en ideell kommunal förening. Därefter tillkommer kostnader för bland annat extra teknik, tekniker, garderobiär, och publikvaktmästare.

– Vi hyrde Kalmar teater för vår jubileumskonsert i år och det kostade oss nästan 20 000 kronor totalt med personal och allt inräknat. Vi är en turnerande orkester då vår musik ska vara tillgänglig i hela länet. Våra biljettpriser ska vara låga, så att hyra in oss på de olika scenerna kostar oss mycket i jämförelse med vad vi får in.

Kanske blir Tullbroskolan Camerata Nordicas nya hemvist.
Kanske blir Tullbroskolan Camerata Nordicas nya hemvist.Foto: Anders Johansson

Att länets egen orkester måste betala fullpris för att få spela på kommunernas scener är en fråga som inte är helt lätt att lösa, enligt politikern Sara Kånåhols (V). Hon är både ordförande i Länsmusikens styrelse och sitter med i den regionala utvecklingsnämnden som hanterar regionens kulturfrågor.

– Kommunerna har rabatter för sina egna föreningar och de regionala institutionerna hamnar i ett läge där de behöver betala fullpris. För att lösa det skulle vi behöva förhandla med alla kommuner. Det är inte en diskussion som har förts men det betyder inte att vi inte kan ha den diskussionen, säger hon.

När det gäller att Camerata Nordica kanske får flytta in i Tullbroskolan är hon förhoppningsfull.

– De har haft det hattigt och behöver en vettig arbetsmiljö för att repa. När det är tillfälliga lokaler är det ju svårt att fixa det man behöver ha. Styrelsen och Eva Söderströms inställning är att vi vill ge våra medarbetare en vettig arbetssituation och en bra och trygg arbetsmiljö.

Sara Kånåhols är ordförande i Länsmusikens styrelse.
Sara Kånåhols är ordförande i Länsmusikens styrelse.Foto: Gunilla Petri
Annons

I det framväxande kulturkvarteret i Kalmar kommer det om ett år att finnas en scen med kapacitet för en publik på 300 personer – i princip samma som Kalmar teater. Det är den multifunktionella scenen som byggs i Kalmars nya kulturhus. Om det skulle kunna bli en ny Kalmarscen för Camerata Nordica vet inte Zéphyrin Rey-Bellet.

– Vi spelar oftast i Gröna salen på Kalmar slott, men det ryms bara 200 personer där och blir ofta fullt. Vi har inte haft någon dialog om den nya scenen, men om det skulle fungera rent akustiskt och tekniskt skulle det ju vara en dröm att få spela i Kalmars nya kulturhus.

Camerata Nordica spelar ofta i Gröna salen på Kalmar slott, en lokal som inte alltid rymmer all publik som vill komma.
Camerata Nordica spelar ofta i Gröna salen på Kalmar slott, en lokal som inte alltid rymmer all publik som vill komma.Foto: SUVAD MRKONJIC
Fakta

Länsorkestern

Camerata Nordica är en stråkorkester som bildades 1974 som Kalmar läns regionala orkester och den räknas som Sveriges första länsensemble. Först hette den Oskarshamns Ensemble, den har också hetat Kalmar läns kammarorkester och senare Camerata Roman. 2004 byttes namnet till Camerata Nordica.

Orkestern är en del av Länsmusiken och spelar i hela länet. Den har i uppgift att stimulera det kulturella livet, i synnerhet för skolbarn, nyanlända och för dem som vistas på serviceboenden och sjukhus. Projekten är många, till exempel skolbesök och öppna repetitioner.

Camerata Nordica har skaffat sig ett internationellt rykte för sin spelstil. Oftast spelar musikerna stående och utan dirigent. Den består av både permanenta medlemmar och frilansande musiker. De permanenta medlemmarna är ledaren Zéphyrin Rey-Bellet, Annika Thunberg, Torbjörn Westman och Sabina Sandri Olsson.

Förutom frekventa turnéer i Sverige har Camerata Nordica på många internationella scener. 2013 spelade orkestern på BBC Proms – världens största musikfestival för klassisk musik.

Läs de tidigare delarna i serien:

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons