Annons
Insändare

”Neikters magasin kommer att bli en tom grusyta”

Jag har följt diskussionen om Neikters magasin under de senaste veckorna och är häpen över kommunens agerande.
Insändare • Publicerad 18 december 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En kommun som på allvar hade velat bygga bostäder på platsen hade studerat detta innan man river en kulturhistorisk byggnad.”
”En kommun som på allvar hade velat bygga bostäder på platsen hade studerat detta innan man river en kulturhistorisk byggnad.”Foto: Peter Lejon

Byggnaden är enligt alla berörda parter, även kommunen själva, en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Ändå ska den nödvändigtvis rivas. Länsmuseets Örjan Molander beskriver förtjänstfullt den bisarra ekonomiska kalkylen i en insändare här i tidningen.

Mitt fokus blir snarare på vad man tänker sig att det ska bli i stället. Kommunföreträdare beskriver i Barometern att man i stället vill bygga bostäder där. På kommunens hemsida beskriver man planerna. Vad man inte verkar ha tänkt på är att Neikters magasin ligger på platsen av en historisk anledning: närheten till järnvägen. Detta är en järnväg som utöver att leverera försenade resenärer även genererar buller och risk. Neikters magasin ligger knappt 30 meter från närmaste spår. För att kunna bygga bostäder kommer det att behövas stora, dyra, åtgärder. Trafikverket lär också sparka bakut. Det hela kommer sannolikt sluta med att det blir en grusyta av det hela, gissningsvis med ogräs.

Annons

En kommun som på allvar hade velat bygga bostäder på platsen hade studerat detta innan man river en kulturhistorisk byggnad. Det hela verkar snarare handla om att minska utgifterna i dag och låta framtidens Emmabodabor få ett torftigare Emmaboda.

Stadsbyggnadsintresserad länsbo

Så här har vi rapporterat om Neikters magasin:

Annons
Annons
Annons
Annons