Annons

Så prioriterar majoriteten i nästa års budget – två ytterskolor bort

När majoriteten på tisdagen la fram sin budget i kommunstyrelsen så stod det klart att bara två ytterskolor ska finnas kvar nästa höst.
Högsby • Publicerad tisdag 19:15 • 20 november 2024 08:19
Jonas Erlandsson (S) och Per Gröön (C) presenterade majoritetens budget på tisdagen.
Jonas Erlandsson (S) och Per Gröön (C) presenterade majoritetens budget på tisdagen.Foto: Erika Wiman Snäll

Det måste göras en hel del besparingar nästa år i förvaltningarna. När majoriteten nu har gjort sin budget så är det i det nya systemet där man först tilldelar verksamheterna en teknisk ram och när alla ramar är fördelade blir det som är över en summa som man kan fördela utifrån de prioriteringar man vill göra.

Det blev i år 42,3 miljoner kronor.

Annons

– Vi ska använda 99 procent av skatteintäkterna. Vi borde komma ner till 98 procent långsiktigt, säger Jonas Erlandsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Oppositionen valde i sista stund att ta tillbaka sitt budgetförslag.

– Efter det som framkommit om Fröviskolan så ska vi omarbeta. Vi behöver få lite mer fakta innan vi lägger fram nåt budgetförslag. Vi behöver prata ihop oss efter det som framkommit i media, säger Rasmus Evertsson (KD).

Majoriteten har då valt att fördela det på ett sätt som gör att bara ett område för mer pengar nästa år än i år och det är miljö- och bygg.

På socialutskottets område skjuter man till 26 miljoner men för att nå en budget i balans kräver det att förvaltningen kan minska sina kostnad nästa år med cirka 10 miljoner kronor.

Man beslutade också på kommunstyrelsen att man nästa år ska göra en genomlysning av socialförvaltningen nästa år för att få ner kostnaderna.

Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK, ser ut att i år ha kostat Högsby kommun lite mindre än man budgeterat så att det hamnar på cirka 12 miljoner kronor. Men nästa år ska den verksamheten i form av en ny teknisk förvaltning i Högsby kommun inlemmas under kommunledningsutskottet, klu.

Klu får nästa år 4,3 miljoner ur prioriteringspotten men sammantaget gör det att klu får klara sig på cirka 10 miljoner mindre än vad man gjort i år, ÖSK inräknat.

”De är helt enkelt för små.”
Jonas Erlandsson (S) om de skolor som läggs ner.

På skolans område är besparingarna mer drastiska. Fågelfors skola och Fagerhults skola kommer enligt majoritetens förslag att läggas ner.

– De är helt enkelt för små, säger Jonas Erlandsson.

Annons

I Fagerhult har många föräldrar resignerat eller sökt sig till Älghults friskola och det handlar därför om inte ens tio barn nästa år.

– De har ju bäddat för det sen förra året egentligen, säger Rasmus Evertsson.

Fågelfors har man fått några nya elever och ser annorlunda på läget utifrån att det ser att vara 18 barn där nästa år.

– Det känns positivt att vi får inflyttning i kommunen, tycker Rasmus Evertsson.

Utbildningsförvaltningen ska klara sig på 7,5 miljoner kronor mindre än i år. Detta trots att man ur prioriteringspotten skjutit till 9 miljoner kronor.

Fakta

Budget 2025

Så mycket mindre måste verksamheterna kosta nästa år: (prognosen för 2024 i oktober jämför med budget 2025)

Utbildningsutskottet: −7 532 000 kronor.

Socialutskottet: −11 046 000 kronor.

Miljö- och byggnämnden: 1 341 000 kronor mer i budget.

Kommunledningsutskottet (inklusive ÖSK:s verksamhet): −10 173 000 kronor.

När det gäller investeringsbudgeten så är den också mindre än tidigare.

– Den är betydligt bantad mot tidigare, säger Jonas Erlandsson.

I huvudsak fokuserar den på två investeringar. Den ena är renovering av lokaler på Fröviskolan, den byggnad som lågstadiet huserar i, och det beräknas kosta 6 miljoner kronor.

Det andra är stationsområdet där terminalbyggnaden ska rivas.

– Det ska snyggas till och bli en grön oas, säger Per Gröön (C), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Dessutom ska det det byggas en offentlig toalett.

I den första etappen kommer det att kosta cirka 5 miljoner kronor och det finansierar man delvis med medel man inte gjort av med i år som kommer att föras över.

Oppositionen la återremissyrkanden både när det gäller driftsbudgeten och när det gäller investeringsbudgeten. Båda yrkandena var formulerade på exakt samma sätt. Men de fick inte igenom något av dem.

Fakta

Återremissyrkandena

Mot bakgrund av att dialog med föräldrarna, enligt tidigare yrkanden, har uteblivit och att beslutet inte förgåtts av en prövning i enlighet med barnkonventionen om ”att barnens bästa ska prövas”, samt att det tydligt – enligt lärare själva – framkommit att majoriteten skönmålat bilden av Fröviskolans undervisningsmiljö så önskar vi mer tid för budgetprocessen samt eventuellt framläggande av effektiviseringar av skolorganisationen (ytterskolsnedläggningar).

Vår förhoppning är att denna tid ska användas för att ta skrivelser från föräldraföreningar i beaktan samt till dialog med vårdnadshavare i enlighet med tidigare yrkanden.

Carl-Wiktor Svensson (KD), Lars Elmborg (KD), Anders Svensson (M), Sven Flink (SD) och Stephan Svaleng (SD).

Erika Wiman SnällSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons