Annons

”Låt oss rädda Neikters magasin”

Kommunpolitik i Emmaboda
Emmaboda kommuns kommunalråd Johan Jonsson tror att skattebetalarna vill att Emmaboda kommun ska utvecklas. Det tror jag också. Jag tror även att skattebetalarna vill att beslut om Emmabodas framtid ska fattas på saklig grund.
Debatt • Publicerad 15 december 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Är kommunalrådet Johan Jonsson beredd att ta emot den utsträckta handen? Utan ändring kommer snart den framkörda grävskopan börja smula sönder en av Emmabodas äldsta byggnader.”
”Är kommunalrådet Johan Jonsson beredd att ta emot den utsträckta handen? Utan ändring kommer snart den framkörda grävskopan börja smula sönder en av Emmabodas äldsta byggnader.”Foto: Peter Lejon

Neikters magasin har omvittnat höga kulturvärden genom utpekanden i kommunens kulturmiljöprogram, genom yttranden från länsstyrelsen och länsmuseet, i rapporten från den av kommunen anlitade fristående konsulten, i stadsarkitektens yttrande och nu senast av kommunens kommunikatör. Till och med kommunalrådet uttrycker att ”det är med visst vemod som vi nu river Neikters magasin”.

När man fördjupar sig i kommunens hantering förefaller kommunalrådets uttalande mest som krokodiltårar. Här har kommunen gjort allt i sin makt för att kunna driva igenom rivningen och inga sakliga argument biter.

Örjan Molander, museichef/landsantikvarie.
Örjan Molander, museichef/landsantikvarie.Foto: Mats Holmertz
”Är kommunalrådet Johan Jonsson beredd att ta emot den utsträckta handen? Utan ändring kommer snart den framkörda grävskopan börja smula sönder en av Emmabodas äldsta byggnader och en omistlig del av det lokala och regionala kulturarvet i Emmaboda och Kalmar län.”
Örjan Molander, museichef/landsantikvarie.
Annons

Konsulter har hört av sig till länsmuseet och kommenterat kommunens hantering. Höga tjänstepersoner på kommunen har inte bara beställt en konsultutredning utan dessutom velat beställa resultatet. Minst sagt häpnadsväckande och konsulten säger sig aldrig ha varit med om något liknande.

I de offentliga handlingarna som hör till kommunens hantering av ärendet återkommer argumentet om den höga kostnaden för renovering. 48 miljoner låter onekligen orimligt för en liten kommun att lägga på ett gammalt magasin.

Men hur kunde kostnadsberäkningen hamna på en så hög nivå? Konsultbolaget Hifab fick tidigare i år uppdraget att ta fram en kostnadsberäkning för renovering. I september tillkom en väsentlig riktlinje från kommunens fastighetschef om arbetets inriktning. Nu skulle beräkningen även innehålla en samlingslokal för 100 personer med varmgrund, kök för servering, HWC och flera toaletter, fjärrvärme, brandskydd, tillgänglighetsanpassning osv. Konsulten utförde förstås uppdraget och levererade en kostnadsberäkning på 48 miljoner. Genom olika procentuella påslag tillkom också poster på slutet för oförutsett på drygt elva (11!) miljoner.

Den höga kostnaden fick avsedd effekt och rivningslov beviljades trots att bygg och miljönämnden borde ha avslagit rivningslovet med hänvisning till byggnadens höga kulturvärden.

Kommunalrådet menar också att byggnaden måste rivas för att ge plats åt bebyggelsen i kv Rallarrosen. I kommunens idéskisser framgår att det finns gott om utrymme att bygga flera stora byggnader. Med rätt vilja finns det förstås plats att både bygga nya hus, och behålla magasinet. Då kan också den i magasinet planerade extremt dyra samlingslokalen mer lämpligt inrymmas i något av nybyggena (om samlingslokalen alls behöver byggas?). Simsalabim så kostar det inte längre 48 miljoner att renovera Neikters magasin.

Magasinet kan då istället tas tillvara, renoveras varsamt och användas till exempel i linje med den framgångsrika verksamhet som Möjligheternas hus tidigare bedrev i byggnaden - som mötesplats för återbruk och nod för en hållbar utveckling i Emmabodabygden.

Länsmuseet tror att det är möjligt, och vi har erbjudit oss att bidra till att ta frågan framåt och utveckla Emmaboda. Är kommunalrådet Johan Jonsson beredd att ta emot den utsträckta handen? Utan ändring kommer snart den framkörda grävskopan börja smula sönder en av Emmabodas äldsta byggnader och en omistlig del av det lokala och regionala kulturarvet i Emmaboda och Kalmar län.”

Örjan Molander, museichef/landsantikvarie

Annons
Annons
Annons
Annons