Fnyket bjuder på en tidsresa: ”Trivs så makalöst bra här”
När pensionen var ett faktum för Anette och Sten Forsberg kom tankarna på att flytta från lilla bandybyn Tjureda i Växjö kommun till ostkusten. I 40-talet år hade de pendlat till båten på Oknö för att komma ut på sjön. Men 2013 gick flyttlasset till Oskarshamn för både bohag, båt och nu åttaåriga Riesenschnauzern Diva. När makarna Forsberg började leta hus i Oskarshamn hade de först hittat ett i Besväret som de var på väg att köpa. Men så blev det inte.
– Säljaren ångrade sig så vi fick inte köpa huset till slut, säger Anette Forsberg.
Det var bara för makarna Forsberg att ge sig ut och skanna av Hemnet igen. Och den gången gick det bättre.
”Vi fick halvera vårat bohag när vi flyttade hit”Anette Forsberg
– När det här huset kom ut skulle vi bara ha det. Det var budgivning och det blev egentligen lite för dyrt för vår plånbok, säger Anette.
Huset de köpte i Fnyket i centrala Oskarshamn består egentligen av två hus. Ett rödfärgat trähus, i två våningar om cirka 85 kvadratmeter, från slutet av 1800-talet och början på 1900-talet samt ett inrett gårdshus på 36 kvadratmeter som de ibland hyr ut.
– Vi fick halvera vårat bohag när vi flyttade hit. Kommer något nytt in ska något annat ut, säger Anette.
Fnyket och intilliggande Besväret är stans äldre stadsdelar och de erbjuder kullerstensgator, små hus från 1800-talet med snickarglädje och en härlig utsikt över Kalmarsund. Båda gränderna leder ner mot Hamngatan och hamnområdet.
Vad är det bästa med att bo i Fnyket?
– Det är som att bo på landet med mysiga gamla hus och med fina trädgårdar. Det är också tyst och lugnt plus att det ligger centralt. Sen är det trevliga grannar som man kan stanna till hos och prata med. Vi trivs bra här helt enkelt och jag tycker det är finare här än i Besväret, säger Anette med ett snett leende.
Hur är det att bo här?
Området Fnyket är först ut i en ny artikelserie. Vill du visa upp ditt eget boende eller tipsa om någon annans, kontakta oss på redaktionen@ot.se eller 0491–575 20.
Saknar ni något här i området?
– Det är kanske lite för modern gatubelysning för ett sånt här gammalt område, säger Anette.
– Det finns ingen bänk att sitta på. Det går folk här ofta och tittar och de har ingenstans att vila, säger Sten.
Förutom att Anette gillar att fixa i trädgården, som var näst intill obefintlig från början, hittade hon också ett annat intresse efter flytten till Fnyket.
– Ett av de roligaste som hänt mig var att jag upptäckte keramiken, säger Anette.
Runt om i huset huset ser man alster från den egenhändigt gjorda keramiken och allt arbete, inklusive bränning, gör hon hemma på tomten.
För Sten är det båten, en Nimbus 3000 från 80-talet, som är det stora intresset. Så när paret Forsberg inte är hemma är de troligtvis ute med båten.
Ni verkar trivas bra här. Blir det någon mer flytt?
– Det blir väl hemmet då, säger Sten och skrattar.
– Jag trivs så makalöst bra här så jag vill inte flytta, säger Anette.
Fnyket
Området började bebyggas i början av 1800-talet och växte sedan under seklets gång. Bebyggelsen domineras av en- eller tvåplans trähus i varierande färger, utsmyckade med snickarglädje och omgivna prunkande trädgårdar. Stadsdelen är högt belägen i förhållande till hamnområdet vilket ger utsikt över Oskarshamns hamn och Östersjön. Ingen sprängning har någonsin gjorts i området varför bebyggelsen och gatorna har fått anpassats till rådande höjdskillnader och uppstickande bergknallar.
Källa: Wikipedia.